IZVOR

Dua Lipa objavila je pre nekoliko dana na Instagramu mapu Velike Albanije, fašističke ideje ultranacionalističkog pokreta koji veliča postojanje države u kojoj žive Albanci, a koja se prostire na teritoriji Albanije, Makedonije, Grčke i Srbije.

Ispod objava je osvanulo more negativnih komentara, mahom korisnika iz Grčke, Srbije i Makedonije, koji su objavu prijavljivali, ali neuspešno, s obzirom na to da Instagram nije smatrao da ovim ona krši pravila.

Nešto pre toga, ona je pokrenula kampanju kojom je želela da natera Apple da u aplikaciju „Mape“ postavi i mapu tkzv. države Kosovo.

Lipa se danas ponovo oglasila na Instagramu, ali ne da bi se izvinila fanovima koje je uvredila, već da bi istakla da želi da se mapa Kosova nađe u Apple aplikacijama, ne obazirući se na prethodnu ultranacionalističku objavu.

„Nisam imala nameru da prethodnom objavom raspirujem mržnju. Tužna sam i ljuta što su neke grupe, koje promovišu etnički separatizam, čiju ja ideju odbacujem, tako obeležile ovu objavu,“ počela je.

„Kad god pišem o Kosovu, moj feed poludi, čak i kad pišem o nečemu lepom poput hrane ili muzike. Uvek nailazim na otpor ideji o autnentičnoj kosovskoj kulturi,“ nastavila je.

„Svi zaslužujemo da budemo ponosni na našu nacionalnost i to odakle smo. Ja prosto želim da moja država bude prikazana na mapi i da mogu sa ponosom i srećom da govorim o albanskim korenima i mojoj rodnoj zemlji,“ rekla je Lipa i završila:

„Ohrabrujem sve ljude da prihvate svoje nasleđe i slušaju i uče jedni od drugih. Šaljem mir, ljubav i poštovanje svima.“

Dua je zaboravila da spomene da njen prethodna objava nije bila promocija zemlje, već fašističke ideje, a svi se slažu u jednom – ono što ovoj regiji najmanje treba jesu nove podele i ratovi, zbog toga je ovakav vid iskazivanja „ponosa“ opasan – posebno kada to radi osoba uticajna poput Dua Lipe.

Članak Dua Lipa tvrdi da nije želela da „raspiruje mržnju“, ali se ne izvinjava za objavu se pojavljuje prvo na Teenstar.rs.

Tracara