IZVOR

Ako ste deo k-pop ekipe u Srbiji i regionu sigurno znate za imena  Kaja Kinđić i Sandra Jevđenijević.

One su samo jedne, od mnogih, koje zbog omiljenih k-pop bendova i izvođača putuju kilometrima i kilometrima. No, zbog pandemije korona virusa koncerti i putovanja do daljeg su otkazani.

Srećom, zabava nije: gotovo svi k-pop izvođači pronašli su način da se povežu sa fanovima, a mnogi od njih to rade kroz onlajn koncerte.

„Kpop je onlajn nastupe po prvi put podigao na viši nivo, organizujući najbolje moguće iskustvo za fanove, iako fizički nisu na istom mestu. Kompanija SM Entertainment je nedavno najavila seriju interaktivnih koncerata koji se emituju putem Vlive aplikacije u realnom vremenu – ali ono sto odvaja ovaj tip koncerta od ostalih viđenih do sada je i prisustvo publike,“ priča nam Sandra.

Pripreme za onlajn koncert

„Prvi takav koncert u istoriji je odrzala grupa SuperM, 26. aprila. Kao i za svaki drugi, klasičan koncert, bilo je potrebno kupiti kartu za pristup. Ubrzo nakon sto su karte pustene u prodaju, na društvenim mrezama i fanklubu objavljena je vest o specijalnoj prilici koja omogućava fanovima da budu na sceni sa izvođacima putem web kamera,“ objašnjava nam Sandra proceduru.

„Svako ko je kupio kartu mogao je da se prijavi za ucešće u ovom događaju, koji su nazvali SuperM VideoTalk. Bilo je potrebno ostaviti svoje podatke, a potom su, slučajnim odabirom, objavili 160 pobednika. Imala sam veliku sreću da budem jedna od izabranih fanova, i jedini predstavnik Srbije. Bilo je fanova iz svih zemalja sveta, a najvise iz Amerike, Koreje i Japana. Nakon sto smo odabrani, dobili smo mejl sa instrukcijama gde nam je rečeno da ćemo dan ranije imati video/audio probu,“ nastavlja Sandra.

Ovako je izgledala proba za NCT 127

Ona je u međuvremenu na twitteru napravila grupni chat gde je pronašla ostale pobednike, sa kojima je nastavila da deli informacije oko događaja. Kako kaže Sandra, proba je bila neverovatna.

„Proba je počela u 8 ujutru po nasem vremenu. Kada sam se ulogovala, prvo što sam videla je veliki broj malih ekrana i lica na jednom mestu. Mikrofoni su nam bili ukljuceni, svako je pričao na svom jeziku, pokusavali smo da pronađemo sebe u moru malih ekrana… Jedan od interesantnih momenata je bio kada su se korejski fanovi dogovorili da nas zajedno pozdrave sa „Zdravo“ na svom jeziku, pa su im ostali odgovorili, isto tako na korejskom,“ deli Sandra svoje impresije i kaže da je posebno zanimljivo bilo kada su ih „prebacili“ na scenu.

SuperM i publika (pronađite Sandru!)

„Svi naši ekrani su bili poređani na ogromnim led ekranima oko scene, te smo mi bili jedina publika koju će SuperM videti tokom koncerta. Komunicirali smo sa osobljem putem ceta. Testirali su našu internet konekciju, ocenjivali smo kvalitet videa koje su nam pustali, a između ostalog, jedan od audio testova je bio da svi vičemo u mikrofon neko vreme. Zbog vremenskih razlika, za neke od fanova je u tom trenutku bilo 2 ili 4 ujutru, pa su njihove reakcije bile jako interesantne jer su se plasili da ne probude komšije i ukućane,“ priča Sandra i kaže da ih je na kraju probe čekalo iznenađenje.

„Nakon par minuta Taeyong i Lucas su dosli na scenu da nas pozdrave i zahvale se. Bili smo odusevljeni jer tokom probe nije trebalo niko od njih da prisustvuje. Na kraju, odabrali su i 7 ljudi koji su postavljali individualna pitanja tokom koncerta,“ objasnila je.

Sam dan koncerta je bio iskustvo za sebe, kaže Sandra. Objašnjava da je grupni chat na twitteru vrveo od planova, razgovora, predloga odevnih kombinacija…

Početak SuperM onlajn koncerta

„Bez obzira u kojoj je vremenskoj zoni ko bio, kada je koncert počeo svi su bili potpuno budni, doterani, držali banere, SuperM, EXO, Shinee, NCT ili WayV lightsticke i maksimalno se trudili da podrže momke. Uzbuđenje se videlo, iako smo svi bili u svojim sobama. Fanovi su bili glasni, aplaudirali, atmosfera je bila fantasticna,“ prenosi nam Sandra.

Momci razgovaraju sa publikom

„Momci su odvojili dosta vremena i da odgovaraju na 1:1 pitanja, pitanja iz Vlive ceta, prevodili su ih na razlicite jezike između sebe, gledali su fanove sa ljubavlju i oduševljenjem, pokušali da vide i pozdrave svakog od nas, bili su jako ponosni na čitav projekat virtuelnog koncerta i najvažnije – videlo se da zaista uzivaju u nastupu i da daju sve od sebe. Ja sam cak dovela i svog psa da malo uziva u koncertu,“ nastavila je ona i dodala da su momci sa svima podelili i neke nepoznate informacije.

Ten Solo – snimak ekrana sa Super M koncerta

„Najavili su da će uskoro izdati novi album, izveli su jednu potpuno novu pesmu, i pustili nam kratke delove jos dve. Pored svega toga, koncert je bio propraćen novom AR tehnologijom – imali su virtuelne kaveze, tigrove, reci koje su „letele“ oko njih, virtuelnu publiku, cak i koloseum iza sebe, a sve je izgledalo jako realno,“ dodaje Sandra.

Mark – snimak ekrana, SuperM online koncert

„Zaista sam oduševljena čitavim konceptom, idejama i trudom koji je uložen. Smatram da je takav koncert nesto najbliže klasičnom koncertnom iskustvu koje u ovakvim okolnostima možemo da imamo. Ono sto me najviše dirnulo je to što je bilo prisutno mnoštvo jezika, kultura – svi smo fanovi razlicitih grupa od kojih je SuperM sastavljen. Čak i momci između sebe govore razlicite jezike – bila je situacija kada je devojka postavila pitanje Lukasu na engleskom – Mark ga je preveo Tenu na korejski, a Ten Lucasu na kineski,“ naglašava Sandra ovu zanimljivost.

„Sve te razlicitosti koje su ujedinjene u jednoj grupi i jednom fandomu su me fascinirale, jer su prevazišle sve barijere. Na kraju krajeva, bez obzira na sve, svi delimo istu ljubav, poštujemo iste ljude i uživamo u istoj muzici. Jako sam ponosna što sam bila u mogućnosti da budem deo tako velikog projekta, budem predstavnik Srbije na prvom interaktivnom virtuelnom koncertu u istoriji, o kom su pisali svetski mediji – zajedno sa mojim omiljenim umetnicima,“ zavšrava Sandra.

Devojke su snimljene tokom koncerta u Parizu

Sa druge strane, Kaja je, zajedno sa Sandrom i Elenom, 26. februara 2020. godine prisustvovala koncertu SuperM uživo u Parizu.

„To je bio poslednji k-pop koncert u Francuskoj pre proglašenja pandemije. Utisci sa pravog k-pop koncerta u Parizu su fenomenalni. Uspele smo da nabavimo karte ispred bine i zbog te blizine smo mogle da još više uživamo u koncertu. Pred kraj koncerta sam čak uspela da uhvatim i lopticu koju je Taeyong potpisao i bacio u publiku,“ priseća se Kaja i pokazuje nam lopticu.

Potpisana loptica iz Pariza

„Ova situacija u svetu je izazov za sve nas, pogotovo za k-pop kompanije u Koreji koje su unapred imale isplanirane koncerte za čitavu godinu. Mislim da se SM Entertainment izvanredno snašao i bilo mi je jako drago što sam mogla da prisustvujem i jednom online koncertu. Naravno, doživeti pravi koncert je mnogo uzbudljivije iskustvo, ali interakcija uživo je sada bila zamenjena komentarima koje smo mogli da pišemo tokom koncerta. Sigurna sam da su Sandra i ostalih 159 fanova proživeli koncert mnogo personalnije od svih nas,“ upoređuje ona.

„Pošto je SM Entertainment organizovao više online koncerata, Sandra je kupila kartu i za koncert grupe NCT 127 i ogromnom srećom je bila opet izabrana da bude u publici! Navodi da je NCT 127 koncert bio mnogo bolje organizovan tj. da nije bilo prekidanja u videima fanova i da su svi projekti bili uspešni. Jako mi je drago što je Sandra imala priliku da učestvuje u SuperM i NCT 127 koncertima, potpuno je to zaslužila i mislim da su ta iskustva učinila karantin lepšim i interesantnijim,“ kaže Kaja i zaključuje:

„Nadam da će svet uskoro pobediti ovu pandemiju i da ćemo ubrzo ponovo moći da sretnemo omiljene k-pop idole uživo.

Članak Bile smo na onlajn koncertima NCT127 i SuperM i evo kako smo se provele se pojavljuje prvo na Teenstar.rs.

Tracara