IZVOR
//?#

Talenat koji se rijetko viđa i nebrušeni dijamant, tako su mnogi govorili za Ljubicu Adžović. Njena gluma u filmovima Emira Kusturice “Dom za vješanje” i “Crna mačka, beli mačor” bila je upečatljiva, a da nije bila samo naša miljenica govori i to da je elitu na Kanskom festivalu bacila u trans.

Rođena je u Skoplju 1924. godine, bila je gatara koja je na taj način zarađivala za hljeb na sutomorskoj plaži. Nije znala da čita, piše, živjela je u jednom mjestu u blizini Sutomora gdje je Kusturica i pronašao. Godinama se pričalo da je on za nju saznao preko novina koje su pisale o njoj i čim je vidio znao je da je ona “rođena glumica“.

Ali, Ljubica to nikad nije rekla za sebe, samo bi odmahnula rukom i rekla: “Ma kakva gluma, bila sam ono što i jesam – Ciganka i baba”.

Pored Davora Dujmovića u filmu “Dom za vješanje” iz 1988. godine, koji je bio centralna figura filma igrajući ulogu Perhana i baba Hatidže je podjednako bila uticajna, koja je i odvela u Kan.

Nakon filma “Dom za vješanje” Ljubica se na scenu vratila ulogom baba Sujke u još jednom Kusturičinom filmu “Crna mačka, beli mačor” iz 1998. godine.

Nakon dva veoma uspješna filma, ipak je odlučila da se vrati onome što je prije radila – gledanju u karte na sutomorskoj plaži.

Neko vrijeme su kružile priče da je 2001. godine pobjegla u Francusku, zatraživši azil u toj zemlji, skrivajući se, kako je tada govorila, od mafije koja joj je neprekidno tražila novac uz prijetnju da će je ubiti.

Prema njenom svjedočenju koje su prenijeli francuski mediji, iz Crne Gore je otišla za Albaniju, brodom iz Valone za Brindizi, a potom kamionom stigla u Lion.

Godinu dana prije smrti vratila se u rodni kraj, imala je ukupno devetoro djece, a tačan broj unučadi i praunučadi nikad nije znala.

Nekoliko godina je prošlo od njenog posljednjen pojavljivanja u javnosti, a onda je bila glavna tema u svim novinskim člancima. Naime, Ljubica Adžović je optužena da je učestvovala u kupovini tek rođene bebe. Ta vijest je digla cijelu Crnu Goru na noge, ali je na kraju došlo do zabune jer je osoba koja je imala namjeru da učini ovaj zločin imala isto ime i prezime kao i glumica.

Ubrzo nakon te zabune ona umire i to 23. maja 2006. godine poslije kraće bolesti.

The post Glumila je u “Domu za vješanje”: Optužena da je kupila bebu, bježala od mafije koja je htjela njenu smrt appeared first on Express.

Expresstabloid.ba