IZVOR
//?#

Ova neobična priča odigrala u Beogradu 1969. godine. Njeni akteri su bili proslavljeni glumac Pavle Vuisić i doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito.

Njegove kultne uloge i brilijantna gluma svima su ostale u sjećanju. Pavle Vuisić jedan je od velikana jugoslovenskog glumišta, a zbog svog specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Kao na primjer, ona o tome kako je Paja upoznao Tita.

Nekoliko mjeseci prije premijere jugoslovenskog ratnog spektakla “Bitka na Neretvi” na Belom dvoru organizovana je posebna projekcija “samo za oči” maršala. Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi – od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Velsa koji je bio opravdano odsutan.

Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana. I tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju gdje su ga dočekale djevojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lijepo, svečano odijelo predviđeno za prijem kod Tita.

Obučen u svoju “alasku uniformu” – bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju namjeru da obuče “pingvinski kostim”.

– Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu – kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga natjerala da se predomisli i ipak “uparadi”.

Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito. Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zašutali.

– Druže, jesu li vaši šoferi nosili odijela i kravate u ratu? Tjeraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan – kao iz topa je ispalio glumac.

Priča kaže da se Tito nasmijao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju.

Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar donio viski. Projekcija je kasnila. Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.

 

Express/Dnevno

The post Pavle Vuisić nije htio da nosi odijelo pred Titom: Uslijedio je razgovor u četiri oka appeared first on Express.

Expresstabloid.ba