IZVOR
//?#

Čuveni kompozitor Korlenije Kovač sarađivao je sa brojnim zvijezdama, između ostalog i sa Zdravkom Čolićem

On se u jednom intervjuu za “Nedeljnik” prisjetio početka karijere čuvenog pjevača, a rijetko ko zna da je Kornelije prvo dao otkaz Čoliću, da bi kasnije od njega napravio zvijezdu.

Vi ste bili na početku biografija mnogih pjevača, na primjer Zdravka Čolića i mnogih drugih; da li ste mogli da predvidite toliko velike karijere tih pjevača?

Ja sam Zdravka Čolića prvo otpustio iz Korni grupe.

Zašto?

Smatrao sam da on, i pored odličnog glasa, nije adekvatan pjevač za tu vrstu muzike koju je svirala Korni grupa. Ali sam mu već tada rekao da je on odličan solo pjevač, ali ne za bend. Zdravko se nije naljutio iako mu nije bilo prijatno. Ali sam mu ja vrlo brzo, poslije petnaest dana kada se vratio iz Beograda u Sarajevo, rekao: “Čola, dođi na razgovor. Hajde da radimo pjesme za tebe.”

Brzo ste ga utješili?

Čola je bio mlad momak koji je u svemu imao uspjeh. I to u svemu čega se dohvatio da radi.

Da li ste znali da će da postane tolika zvijezda?

Znao sam da će imati uspjeha, ali nisam slutio koliki će taj uspjeh biti. Imali smo prijateljski odnos. Napravili sam pošteni ugovor, više usmeni dogovor pošto nismo ništa potpisivali. To je značilo da kada krene saradnja, ide pet mojih pjesma na albumu, i pet od drugih kompozitora, ali i da ja učestvujem u odabiru. I to nije bio nikakav problem.

Kako ste sarađivali sa Bregovićem kada ste zajedno radili na Čolinim albumima? Ima li sujete među velikim kompozitorima kada zajedno rade?

Nema sujete. Otišli smo na more, blizu Makarske, Brega, Čola i ja. Da spremamo album za Zdravka. Dolazimo tamo, super kuća, i poslije jednog dana kažem: “Hajmo ljudi da krenemo.” Ali Brega ujutru ode da kupi lubenicu i nema ga. Poslije pet sati evo Bregovića, vraća se i kaže: “Nekako nisam našao lubenicu.” Kad ono — ispostavi se da je on otišao da kupi jedrilicu.

Zajedno smo radili. Nema tu ono: ja sam više a ti manje. Bregović je pisao tekstove u zadnji momenat. Neposredno pred snimanje. Sjedne ujutru i kaže: “Sad ću.” Sat jedan pred snimanje i onda pravac u studio. Bregović je nevjerovatno sposoban za sve. Sjećam se kad je napisao tekst “Pisaću joj pisma duga” sa skoro svim gradovima i krajevima bivše Jugoslavije.

Kad pominjete sve te gradove i krajeve bivše SFRJ, da li vam je teško pao raspad Jugoslavije?

Naravno. Nisam vjerovao ni dva posto da će se sve to izdešavati i da će se Jugoslavija raspasti. Nisam vjerovao da svi ti ljudi, koje sam poznavao iz bivše SFRJ, da će odjedanput postati neprijatelji. Otišao sam tada u Španiju, ali ne zato što sam bježao od ovdašnjeg rata. Imao sam raniji dogovor za muzičke projekte u Španiji. Otišao sam automobilom sa porodicom pravo sa našeg mora u Španiju. Ali, iskreno, nisam slutio da će se dogoditi takav horor.

The post Kornelije je Čoli dao otkaz na početku njegove karijere, a onda je uslijedio poziv koji mu je promijenio život appeared first on Express.

Expresstabloid.ba