IZVOR

De Niro: Specijalni gost SFF-a

Robert de Niro dolazi u Sarajevo, stvarno, glavom i bradom, sutra će biti tu, u glavnom gradu BiH i na crvenom tepihu 22. Sarajevo Film Festivala. Festivalska atmosfera već se itekako osjeti, a ime megazvijezde sedme umjetnosti na gradskim ulicama i po kafićima je glavna tema. 

Autogram i selfi

Fanovi se raduju i raspituju za detalje boravka De Nira u bh. prijestonici. Svi žele znati koliko će boraviti u Sarajevu, gdje će odsjesti, ručati, hoće li biti prilike za autograme i selfije. 

U direkciji SFF-a protokol dolaska megazvijezde drži se u strogoj tajnosti. Na naše pitanje hoće li de Niro, možda, prošetati gradom, odgovaraju da je u protokolu jedino zabilježeno druženje s novinarima u subotu, 13. avgusta, u Narodnom pozorištu. 

– Takvih situacija neće biti. On će imati susrete s medijima i to je to – rekla je jučer Altijana Marić, portparol SFF-a. 

De Niro će u Sarajevu boraviti u petak i subotu, kako tvrdi dobro obaviješten izvor “Dnevnog avaza”. U njegovoj pratnji bit će nekoliko osoba, među kojima i agent slavnog glumaca. Kada će posebnim letom sletjeti, tehničko osoblje Međunarodnog aerodroma Sarajevo znat će samo dva sata ranije, a kako saznajemo, za njegovo osiguranje pobrinut će se jedna domaća agencija. 

Također, naš izvor tvrdi da će slavnog De Nira u prostorijama Vijećnice ugostiti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. 

Kultno ostvarenje

Ono što je sigurno jeste da će De Niro sutra prošetati crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta, a zatim će mu u Ljetnom kinu „Metalac“ biti uručeno prvo “Počasno srce Sarajeva za životno djelo”. 

De Niro će tako publici predstaviti film “Taxi Driver”, koji će otvoriti ovogodišnji SFF. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Skorsezea (Scorsese), koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. “Taxi Driver” bit će prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu, a ulaznice za obje projekcije su rasprodate. 

U subotu ujutro razgovor glumca s novinarima

De Niro će za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u Narodnom pozorištu Sarajevo od 10.15 do 11 sati.

Moderator će biti Majk Gudridž (Mike Goodridge), bivši urednik prestižnog magazina “Screen International” i izvršni direktor londonske kompanije “Protagonist Pictures”. 

Ovaj susret moći će pratiti i gledaoci ispred malih ekrana i to uživo u programu BHT 1.

Autor: A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ