IZVOR

Željko i Jovana Joksimović (Foto: Dalibor Danilović/ Blic)

Sarajevo, kao i cijelu Bosnu i Hrecegovinu, trese prava predkoncertna euforija uoči spektakla Željka Joksimovića 19. avgusta na stadionu Koševo.

Muzička zvijezda, zajedno sa suprugom Jovanom, poznatom TV voditeljicom, boravi ovih dana u Sarajevu. Nakon što su u petak prošetali crvenim tepihom na otvorenju Sarajevo Film Festivala, družili su se i s brojnim fanovima na gradskim ulicama. 

Uoči koncerta, koji će Željko Joksimović održati na najvećem stadionu u BiH, razgovarali smo s Jovanom kako bismo saznali vlada li euforija u njihovoj kući, kako njihov sin Kosta doživljava dešavanja uoči velikog koncerta, putovanja roditelja… Jovana nam je otkrila i kakav je Željko suprug.

Nakon ljetnog odmora, koji su proveli u Grčkoj, Jovana je rado govorila za “Dnevni avaz”, a otkrila nam je i nekoliko porodičnih detalja, kako provode vrijeme kada su u Sarajevu te kako se nose s tim što ih svi poznaju kao javne ličnosti.

zeljko-i-jovana-joksimovic-blic-dalibor-danilovic-1

Predivne uspomene

– Naši poslovi se ne preklapaju tako da nije teško nositi se s tim što smo javne ličnosti. Volimo se družiti s ljudima i uvijek smo prijateljski raspoloženi, bilo da boravimo u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu… – govori Jovana Joksimović.

Vaš suprug će za nekoliko dana održati koncert u Sarajevu, hoćete li ga pratiti i biti mu podrška?

– Naravno da ću ga pratiti u Sarajevu, jer će Željkov koncert na Koševu biti jedan od najvećih u njegovoj karijeri i to nikako ne bih propustila. Također, nosim predivne uspomene iz Sarajeva od prije šest godina, kada je Željko održao svoj prvi koncert na Koševu. Ne sumnjam da ćemo se svi ovog puta provesti još i bolje. Tu toplinu i neposrednost koju ima Sarajevo, nema nijedan grad u kojem sam bila.

Vlada li euforija uoči koncerta u Vašoj kući?

– Željko je uoči svojih koncerata najracionalniji i najsmireniji. Svi smo oko njega uzbuđeni i pod tremom kako će sve da bude, a on je uvijek  staložen i smiren i objašnjava kako nema razloga za brigu kad na nečemu vrijedno radiš i kad znaš šta je to što želiš predstaviti publici. Činjenica je da, kad je on pozitivan i dobro raspoložen, koncert bude super. Ovih dana je baš pun pozitivne energije.

Kafa i ručak

Hoće li Vaš sin Kosta biti u petak na Koševu?

– Kosta je još mali i ide na spavanje u devet navečer, ali će do koncerta biti sa mamom i tatom.

zeljko-i-jovana-joksimovic-blic-dalibor-danilovic-2

Kako se osjećate u Sarajevu, postoji li nešto što Vam je posebno lijepo? 

– Volim to što, kad dođemo u Sarajevo, odemo na kafu do grada, onda na ručak, vidimo se sa prijateljima… Došli poslom ili ne, uvijek se ponašamo i osjećamo kao da smo došli da se napunimo pozitivnom i lijepom energijom koju nosi Sarajevo.

Kako izgleda april u Vašoj kući s obzirom na to da Željko, Kosta i Vi slavite rođendan u tom mjesecu?

– April je mjesec slavlja u našoj porodici. Sprema se prvo Kostin rođendan, koji je i najvažniji, pa slijede Željkov i moj, koji spajamo u jedan dan slavlja. Pravilo je da onaj ko slavi neki jubilarni rođendan, ima prednost na proslavi, a ako niko nema važan broj, onda smo ravnopravni na proslavi. Te se prednosti ogledaju u muzičkom repertoaru, jer ja na proslavama volim malo drugačiju muziku nego moj muž.

Sa Željkom ste tri puta razmijenili bračne zavjete. Zašto?

– Razlog je veoma jednostavan, željeli smo da se vjenčamo na mjestu na kojem uživamo i koje zaista obožavamo, a to su Maldivi. Kako brak sklopljen tamo nema pravnu vrijednost, vjenčali smo se poslije nekoliko dana u Beogradu, u općini. To je bio februar, vrijeme koje nije baš odgovarajuće za veliku svadbu, kakvu smo mi željeli. Treći put smo napravili crkveno vjenčanje i veliku proslavu za prijatelje, kada je Kosta imao pet mjeseci. Bio je to jedan divan septembarski dan.

Pozitivna energija

Svađate li se Željko i Vi često, koliko, zapravo, uspijevate postići kompromis?

– Posljednjih godina se uopće ne svađamo. Kad se tako kaže, možda zvuči dosadno, ali je, zapravo, prelijepo.

Čemu ste se u braku sa Željkom najmanje nadali, a desilo se i dobro se nosite s tim?

– Najmanje sam se nadala ovoj harmoniji i miru u kojem uživamo, a zapravo sam to najviše željela.

Provodite li često vrijeme sa prijateljima?

– Imamo mnogo prijatelja i stalno se viđamo s njima. Volimo samo one sa pozitivnom energijom. 

Koliko Vam je rad na televiziji pomogao pri osnivanju agencije za odnose s javnošću?

– Godinama radim na televiziji i nadam se da ću još dugo raditi. Godinama sam radila i radim treninge javnog nastupa tako da to nije ništa novo, samo se sada pojavilo u medijima.

Imate li nekada osjećaj da naše javne ličnosti ne shvataju moć PR-a?

– Mislim da mi svi ne shvatamo dovoljno ni moć medija, kao ni moć PR-a. Nama, koji radimo u medijima, sve je postalo normalno i obično, a zapravo nečije karijere zavise od medija. Tako da je moj odgovor apsolutno da, mislim da ima onih koji uopće ne shvataju moć PR-a,  dok ima i onih koji to brilijantno rade.

Postoji li nešto što biste mijenjali kod sebe?

– Uvijek bih nešto mijenjala, ali nabolje… Bitno je da tokom vremena sebe ne kvarite, na tome ja radim.

jovana-i-zeljko-50

Uživam u Željkovom poslu

Kako prihvatate Željkova česta putovanja te zatvaranje i rad u studiju?

– To je Željkov posao, u kojem uživam, ali s druge strane, on razumije moje rano ustajanje. Ako ne shvatate partnerove obaveze, onda, zapravo, ne shvatate ni njega. 

Velika podrška sinu

Hoće li Kosta biti novinar ili pjevač?

– Sam će o tome odlučiti, a mi ćemo poštovati njegovu želju i biti mu podrška u svakom smislu.

Nemam kad biti sama

Kako provodite slobodno vrijeme, poželite li nekad biti sami?

– Nemam više kad biti sama, a to nikad nisam ni voljela. Uživam u Željkovom i Kostinom društvu, to je sve što sam u životu željela.

Autor: Edina BAKIĆ