IZVOR

Dugo očekivana posjeta holivudske legende Roberta de Nira

Čast da otvori 22. Sarajevo Film Festival, najveću i najutjecajniju filmsku smotru u regionu, pripala je holivudskoj legendi i dvostrukom oskarovcu Robertu de Niru. Slavni De Niro ipak nije prva zvijezda koju je ovaj najveći kulturni događaj u regionu ugostio u svojoj 22 godine dugoj historiji. Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu prošetali su se brojni filmski velikani.

sff-bred-i-angelina

Bred i Anđelina Sarajevo su posjetili 2012. godine

Zvučna imena

Prvi SFF održan je davne 1995. godine, ali su prve svjetske zvijezde u Sarajevo počele pristizati desetak godina kasnije. 

Džon Malkovič (John Malkovich), za mnoge najharizmatičnija figura Holivuda, i francuski glumac Žerar Depardje (Gerard Depardieu) prva su zvučna imena koja su svojim prisustvom uveličala ovaj sada već glamurozni filmski događaj. Malkovič je svoj rediteljski prvjenac „Dancer Upstairs“ predstavio upravo na 10. Sarajevo Film Festivalu, 2004. godine, kada je SFF obilježio deceniju postojanja. Već naredne godine u Sarajevo je stigao Danijel Krejg (Daniel Craig), koji je tom prilikom predstavio „Layer Cake“, u kojem je tumačio glavnu ulogu.

sff-kevin-spacey

Spejsi pravi selfije s oduševljenim fanovima

Dolazak Bona Voksa (Vox), frontmena grupe U2 i velikog prijatelja BiH, kao i Nika Noltija (Nick Nolte), američkog glumca, obilježilo je 12. Sarajevo Film Festival. Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Majkl Mur (Michael Moore) i Stiv Bušemi (Steve Buscemi), prema mnogima najbolji glumac Holivuda, koji još nije osvojio Oskara, bili su gosti 13. SFF-a, održanog 2007. godine, kada je prikazano 150 filmova.

Dvostruki dobitnik Oskara Kevin Spejsi (Spacey) u bh. prijestonicu je stigao 2008. Te godine crvenim tepihom prošetao je i Orlando Blum (Bloom). Džilijan Anderson (Gillian), najpoznatija serijska agentica na svijetu i zvijezda nekad megapopularnog „Dosjea X“, bila je gošća SFF-a 2009., a društvo su joj pravili glumci Miki Rurk (Mickey Rourke) i Stelan Skarsgard (Stellan).

sff-morgan-freeman1

Friman u šetnji Baščaršijom 2010.

Kralj selfija

Oskarovac Morgan Friman (Freeman) bio je počasni gost SFF-a 2010. godine, a projekcijom njegovog tada aktuelnog ostvarenja „Invictus“ zvanično je završeno 16. izdanje SFF-a. Nakon Frimana, 2011. u Sarajevo stiže tada mlada nada Majkl Fasbender (Michael Fassbender), koji je trenutno među prvim glumcima sa A-liste. Armand Asante (Assante), Emili Hirš (Emile Hirsch) i Deni Glover (Danny) posjetili su Sarajevo 2013., dok je već naredne godine „Počasno Srce Sarajeva“ 20. SFF-a uručeno Majku Liju (Mike Leigh).

depardije

Depardje: Popularni francuski glumac

Bred i Anđelina gosti Sarajeva

Tajni dolazak najpoznatijeg para na planeti, Anđeline Đoli (Angelina Jolie) i Breda Pita (Brad Pitt), obilježio je 2012. godinu. Osim njih, te godine stigao je i Džeremi Ajrons (Jeremy Irons). Đoli je tada uručena specijalna nagrada „Počasno Srce Sarajeva“ za izuzetan angažman ne samo u svijetu filma nego i u stvarnom svijetu.

deni

Benisio del Toro najveća zvijezda 2015. godine

Prošlogodišnja najveća zvijezda bio je Benisio del Toro (Benicio), koji se predstavio filmom “A Perfect Day”, a ponio je i nagradu „Počasno Srce Sarajeva“.

miki

Autor: M. HEBIB